Idag är det kanelbullens dag!
Kanelbullens dag firas i Sverige den 4 oktober varje år. Denna temadag
för att uppmärksamma kanelbullen instiftades 1999 av
Hembakningsrådet,
på initiativ av projektansvarig Kaeth Gardestedt. Firandet har blivit mycket
populärt och dagen finns inskriven i en del svenska almanackor, men fenomenet
har aldrig spridit sig utomlands. Nejmen, vad synd!
-Samtidigt som vi upphöjde 1999 till Kanelbullens
år, tog vi det djärva beslutet att instifta en Kanelbullens Dag. Denna dag, som vi satte
till den 4 oktober, hoppas vi att det skall ätas kanelbullar över hela
Sverige. Detta är egentligen inte så svårt, för alla bagerier
säljer kanelbullar. På många kaffehus och konditorier kan man
köpa en kanelbulle att äta till någon god dryck. Men, ändå,
en särskild Kanelbulledag ger vårt älskade bakverk en alldeles
speciell dignitet, säger Kaeth Gardestedt.
I Sverige vimlar det dock dagar som ska uppmärksammas. Till de
mer kända hör kanske Alla hjärtans dag som firas 14 februari,
Internationella kvinnodagen 8 mars, Våffeldagen 25 mars, Internationella
barndagen 4 oktober samt FN-dagen 24 oktober. Sedan finns det många, många
fler dagar som firas mer eller mindre under året.
Men hur ska man fira kanelbullens dag ordentligt? Genom att baka och smaka! Lycka till!
Klassiska kanelbullar (ca 45 st)
Ingredienser15 dl vetemjöl, 900 g |
Fyllning100 g rumsvarmt smör |
Gör så här
Häll upp det mesta av mjölet i en bakbunke, spara en deciliter till utbakningen. Tillsätt baksirap eller socker, salt och det rumsvarma smöret i klickar. Smula jästen över, alternativt lös den först i det fingervarma mjölken. Värm lite av mjölken och blanda med resterande kall mjölk till max 37 grader. Häll mjölken i bakskålen och arbeta tills degen börjar släppa kanterna på skålen. Låt degen jäsa 30 minuter under handduk. Rör ihop socker, kanel och smör till fyllningen. Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem till centimetertjocka rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i dessa i bullformarna. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och pensla detta på bullarna, strö sedan på pärlsocker. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 minuter.
Mera och dessutom tämligen kreativa recept på kanelbullar finns här: